Ozonowanie, czyli nasycanie ozonem
Ozonowanie to proces oczyszczania wody, który polega na przepuszczaniu przez wodę powietrza nasyconego ozonem O3 (tlenem trójatomowym). Ozon wytwarzany jest w specjalnych urządzeniach zwanych generatorami ozonu (ozonatorami).
Produkcja ozonu oparta jest na zasadzie cichego, elektrycznego wyładowania w zmiennym polu wysokiego napięcia, które oddziałuje na strumień czystego, suchego tlenu lub powietrza z otoczenia.
Stacja ozonowania wody składa się z urządzeń do wytwarzania ozonu czyli ozonatorów i zbiorników kontaktowych, służących do wprowadzania ozonu do dezynfekowanej wody. Mieszanie ozonu z dezynfekowaną wodą wykonuje się w zbiorniku absorpcyjnym (absorber).
Zasada ozonowania wody
Podstawowa, powszechnie obowiązująca zasada ozonowania wody jest taka: żeby uzyskać najwyższy stopień dezynfekcji wody pitnej stężenie ozonu resztkowego w ilości 0,4 mg/dm3, musi być utrzymywane przez okres czterech minut.
Zalety ozonu dla uzdatniania wody pitnej
Ozon posiada wiele zalet, które wykorzystuje się w procesie uzdatniania wody:
- Podczas wstępnego ozonowania wpływa na poprawę koloru i smaku wody,
- Powoduje zniszczenie znajdujących się w wodzie drobnoustrojów,
- W czasie ozonowania zasadniczego utlenieniu ulegają zanieczyszczenia śladowe: pestycydy i substancje powierzchniowo czynne,
- Powoduje biologiczną dezintegrację substancji organicznych, które na aktywnym biologicznie filtrze ulegają dalszemu rozpadowi na CO2 i wodę.
Ozonowanie wody basenowej, dużych akwariów, wody z detergentami
Dezynfekcja wody metodą ozonowania najczęściej stosowana jest dla wody basenowej. Ozonowanie wykorzystuje się również w oceanariach oraz bardzo dużych akwariach. Ozon stosuje się też do oczyszczania ścieków, na przykład do dezynfekcji substancji powierzchniowo czynnych oraz wody z detergentami pochodzącej z pralni.