Zdecydowanie większość naszego kraju zasilana jest w wodę o charakterystyce twardej lub bardzo twardej. Jedynie mieszkańcy krańców południowych i częściowo zachodnich mogą cieszyć się płynącą z ich kranów miękką wodą. Różnica w jakości jest zauważalna już na pierwszy rzut oka. Miękka woda wprawdzie trudniej spłukuje mydło podczas mycia rąk, za to przygotowana z niej herbata smakuje wyśmienicie, a na szklankach i armaturze kuchennej nie pozostają nieestetyczne i trudne do usunięcia zacieki. Na szczęście chęć skorzystania z dobrodziejstw miękkiej wody nie musi oznaczać konieczności przeprowadzki – wystarczy inwestycja w stację zmiękczania wody.
Dlaczego woda jest twarda?
Głównymi winowajcami odpowiedzialnymi za poziom twardości wody płynącej z naszych kranów są jony wapnia i magnezu. Często występują one w ścianach złóż wodonośnych, skąd są wypłukiwane, a następnie transportowane wraz z pobieraną wodą. Ich wpływ na jakość wody to niestety nie tylko pogorszenie smaku, czy zepsucie estetyki, ale też znaczące ryzyko uszkodzeń instalacji hydraulicznej. Gromadzący się kamień negatywnie wpływa na funkcjonowanie urządzeń grzewczych, ogranicza drożność rur, a często towarzysząca mu rdza, powoli ale nieustępliwie perforuje powierzchnie metalowe. Jeśli dodamy do tego ryzyko zagnieżdżenia się bakterii oraz perspektywę długotrwałych i kosztownych napraw to inwestycja w zmiękczacz wody okazuje się nie tylko wygodnym, ale też bardzo zasadnym ekonomicznie rozwiązaniem.
Czytaj więcej o twardości wody
Twardość wody
Czym jest twardość wody? Twardość wody to jej właściwość chemiczna, spowodowana rozpuszczonymi w wodzie powszechnie [czytaj więcej]
Na czym polega zmiękczanie wody
Twardość wody i powstawanie kamienia Twardość wody to w pewnym uproszczeniu jej duże nasycenie związkami [czytaj więcej]
Jak działa zmiękczacz?
Zmiękczanie wody wykorzystuje fakt, że zarówno jony magnezu, jak i wapnia posiadają ładunki dodatnie, czyli są kationami. Dzięki takiej charakterystyce, w wyniku przepuszczenia wody przez odpowiednio przygotowane złoże, następuje wymiana problematycznych jonów i zastąpienie ich jonami sodu. Proces zmienia strukturę chemiczną wody, mówiąc wprost, w wodzie pojawia się ponadnormatywna ilość sodu. Czy ma to jakieś znaczenie lub wpływa na zdrowie? Podczas standardowego użytkowania raczej nie zauważymy zmian. Woda nie staje się słona, nie zmienia też wyglądu ani zapachu. Oczywiście, jeśli ktoś przebywa na diecie niskosodowej, to warto wykonywać cykliczne pomiary, tak aby móc zbilansować sód w innych posiłkach.
Aby usunąć z wody zbyteczny sód stosuje się dodatkowe urządzenie do uzdatniania wody którym jest filtr odwróconej osmozy. Urządzenia RO (reverse osmosis) rozbudowane dodatkowo o filtry mineralizujące wodę zainstalowane jako uzupełnienie domowego systemu uzdatniania wody pozwalają uzyskać najlepszą wodę do picia!
Złoże służące do wymiany jonów z czasem ulega zużyciu. Nie jest to jednak uciążliwie, ponieważ nowoczesne zmiękczacze posiadają funkcję samoregeneracji. Dokonuje się ona poprzez przepłukania złoża roztworem soli. Źródłem soli najczęściej jest tabletkowana sól, a cała aktywność użytkownika ogranicza się do sporadycznych kontroli i uzupełniania jej zapasów.
Kompletny system uzdatniania wody w domu: kompaktowych rozmiarów zmiękczacz wody plus odwrócona osmoza (przykładowe połączenie)
Jakie korzyści płyną ze zmiękczania wody?
Opisany proces działania zmiękczacza pokazuje, że urządzenie to jest praktycznie bezobsługowe, a nakład pracy użytkownika jest niezwykle znikomy w zestawieniu z uzyskiwanymi korzyściami.
- Zacznijmy od kwestii higienicznych. Kąpiel w zmiękczonej wodzie działa zdecydowanie bardziej relaksująco, a dzięki zapobieganiu przywierania mydła do skóry oferuje też intensywne uczucie świeżości. Skóra jest zdecydowanie bardziej nawilżona, znika wrażenie napięcia i suchości. Bardzo widoczne zmiany dotyczą skóry głowy i włosów. Stają się nie tylko błyszczące, ale też zdrowsze – miękka woda zapobiega degradacji i skutecznie pielęgnuje powłokę włosa.
- Kolejne zalety zauważymy przechodząc z łazienki do kuchni. Zmiękczona woda, nawet bez użycia nabłyszczacza, pozostawia naczynia, armaturę i kafelki w stanie idealnej czystości. Poza estetyką korzystny wpływ miękkiej wody odczują także wewnętrzne części instalacji kuchennych. Brak kamienia w czajniku zdecydowanie wydłuży okres jego funkcjonowania, a brak kamienia na grzałkach zmywarek i pralek oznacza też brak wydatków serwisowych. Miękka woda doskonale wspomaga proces zmywania – w tym wypadku zmniejszenie zużycia detergentów może sięgnąć 60%, a to wartość zauważalna w domowym budżecie. Podobnie jest w przypadku prania, tu możemy mówić także o wsparciu zachowania kolorów i dłuższym utrzymaniu nienagannej struktury materiałów odzieżowych.
- Na koniec warto zwrócić uwagę na prozdrowotny wpływ miękkiej wody. Obchodzi się ona w zdecydowanie łagodniejszy sposób z naszą skórą, co jest szczególnie istotne w przypadku małych dzieci oraz osób obarczonych rozmaitymi dermatozami. Jeżeli członkowie naszej rodziny wymagają szczególnej opieki, warto rozważyć zakup dodatkowych filtrów do wody, które znacznie poprawią walory użytkowe wody.